שלום תמי,
פחדים אצל ילדים הם דבר שכיח, כמעט כל ילד פוחד ממשהו לתקופה מסוימת. עם זאת את מתארת פחדים שנמשכים מזה זמן רב, שמתבטאים בעיקר בחוסר ביטחון להיות לבדו, וצורך בנוכחות שלכם כדי לחוש בטוח ולעסוק בענייניו.
העלית אפשרויות שונות שיכולות להסביר את הפחדים, וכולן בהחלט עשויות כאלה:
מעבר דירה הוא לרוב גורם המערער לתקופה קצרה את הביטחון אצל ילדים בשל אובדן תחושת המוכרות. הדבר עוצמתי יותר ככל שהשינוי הוא משמעותי יותר, ומעבר למדינה אחרת טומן בחובו שינויים רבים – פרידה מחברי הגן, מהמשפחה, מהסביבה המוכרת, מהשפה, מהנופים המוכרים וכד'.
הלידה השקטה היתה בוודאי אירוע קשה ועצוב לכולכם. אני לא יודעת מה בנך ידע לגבי זה ומה סיפרתם לו, אך הוא בוודאי שותף לתחושה שמשהו לא פשוט קרה, והעובדה שיכול להתרחש אובדן.
וצפייה בסרטים, שהיא הדבר השלישי שהזכרת, מהווה באמת הרבה פעמים טריגר להתעוררות של פחדים אצל ילדים, כך שחשוב לבדוק מה האח הגדול מראה לו ולמה הנחשף, ולהסביר לאח הגדול מה לא מתאים לגילו וממה הוא צריך להימנע מלשתף אותו.
האם כאשר בנך חושש מלהיכנס לבד לחדרו או לשירותים את יכולה לנסות להבין ממה בדיוק הוא חושש? מכך שיקרה לו משהו, מכך שיקרה לכם משהו, מכך שיהיה משהו או מישהו בחדר / בשירותים? חשוב לראות מה ההסבר שלו, ובהתאם לכך אפשר יהיה גם להתייחס לחוויה שלו.
אני מציעה ללוות אותו בינתיים ככל שנדרש. כלומר דרך הנוכחות שלכם הוא ישוב לחוש בטוח מחדש במקומות שכרגע מעוררים בו פחד. עם זאת, התאימו את מידת הליווי למידת הצורך שלו. כלומר כאשר תחושו שהוא הפוך בטוח יותר, צמצמו את הנוכחות שלכם (למשל המתינו מחוץ לחדר ולא בתוך החדר וכד').
אתם גם יכולים לומר לו, שאתם יודעים שהכל בבית מוגן ובטוח. שהשירותים בטוחים וכך גם החדר שלו (אפשר כמובן להתאים את הניסוח למה שמעורר בו חשש), אבל שאתם גם יודעים שהוא פוחד, ולכן אתם מוכנים להיות איתו. זה חשוב כדי להעביר את המסר שאתם לא מודאגים כמוהו, ושאתם כן יודעים שהבית הוא מקום בטוח. כמו כן אפשר לומר לו שאתם יודעים שפחדים קורים לפעמים, אבל שהם גם חולפים, ושאתם יודעים שבסוף הוא יוכל להתמודד לבדו. בכך אתם נותנים לגיטימציה לחוש תחושות של פחד, ובו זמנית גם מעבירים את המסר שיש לו את היכולת להתמודד עם הפחד.
במידה והפחדים לא יחלפו בתקופה הקרובה, אני מציעה לכם לפנות להדרכת הורים. בפגישות ייעוץ אלה תוכלו לספר יותר בהרחבה עליו, על המשפחה ועל ההתמודדויות שלו, ולהבין יותר לעומק את הפחדים ואת דרכי ההתמודדות עמם.
עינת