שלום ליאת,
פחדים שונים בגילאים הצעירים הם דבר שכיח. עם זאת חשוב כמובן לבחון שני דברים – כיצד מבינים את הפחד שהתעורר בבנך, וכיצד ניתן לעזור לו.
לגבי ההבנה- האם את יודעת ממה בנך פוחד? האם הוא סיפר ממה הוא חושש? לעיתים פחד מסוג זה נוצר מחשיפה לדבר מפחיד (כמו סרט עם מפלצת, רוח רפאים, נושא של מוות וכד'), ולעיתים הוא נוצר מדבר שלכאורה לא קשור, לדוגמא שינויים שונים בבית (לידת אח, נסיעה של אחד ההורים, מחלה של מישהו קרוב) או כל דבר אחר שפוגע בתחושת הביטחון.
ההבנה של מקור הפחד תסייע בבחירת דרך ההתמודדות. עם זאת, חשוב להבין שכרגע הפחד גדול ולא מאפשר לו להתמודד לבדו, עד כדי כך שהוא נמנע מאד מלעשות דברים שהיה מסוגל לעשות לבדו, כמו ללכת לשירותים. לכן חשוב בתקופה זו לספק לו את התמיכה שהוא זקוק לו. לדוגמא ללוות אותו לשירותים או למקלחת. תמיכה כזו, אשר תסייע לו לראות כי הכל בסדר וכי הוא בעצם בטוח, תעזור לו בהדרגה לשוב ולרכוש ביטחון. כלומר הנוכחות הקרובה שלכם היא זו שתעזור לו לרכוש ביטחון מחדש. בהמשך, כאשר תחושו שהוא מרגיש מעט בטוח יותר, צמצמו את הנוכחות שלכם בהדרגה.
האם קיימים דברים נוספים שמבטאים מצוקה שהחלו לאחרונה? לדוגמא בעיות התנהגות בבית הספר, קשיים לימודיים (כדאי לבדוק עם המורה), קשיי שינה, חזרה להרטבה וכד'? במידה וכן, הייתי מציעה לכם לפנות לפסיכולוג או פסיכולוגית ילדים, כדי להבין יותר לעומק את מקור הקושי. במידה ולא, הייתי ממתינה עוד מספר שבועות ורואה האם בהדרגה הביטחון חוזר אליו, שכן פחדים שונים לרוב חולפים לאחר זמן מה. במידה ולא, הייתי מציעה שוב לפנות להתייעצות מעמיקה יותר עם פסיכולוג ילדים.
עינת