שלום לך,
אין ספק שזה לא פשוט לראות את השינוי שבנך עובר. ואכן עולה שאלה כיצד נכון להתערב ומה נכון לעשות. אני מבינה שאת מרגישה שהגורם המרכזי הוא הגן, ולכן יש מקום להבין יותר לעומק מה קורה שם. אפשרות אחת היא שבנך מגיב לעצם החלפת הגן. וכאן חשוב לדעת האם הוא מכיר ילדים מהשנה שעברה? האם המבנה סמוך לגן הקודם שהיה בו? או שהכל חדש לגמרי? החלפת גן היא בהחלט דבר שדורש הסתגלות, אם כי ניתן היה לשער שעד שלב זה של השנה מרבית הילדים כבר מסתגלים להחלפת גן.
אפשרות שניה היא שבנך מתקשה עם הגן הנוכחי. לכן הייתי מציעה לך לבקש מהגננת להיפגש איתה לשיחה ארוכה, כדי להבין יותר לעומק את הקשיים של בנך כפי שהיא רואה אותם, וכדי לשתף אותה במה שאת רואה. הייתי מבקשת ממנה שתספר לך על איך היא רואה אותו לאורך היום במספר תחומים:
התחום החברתי – עם איזה ילדים הוא משחק, האם הוא גם פתוח למשחק עם ילדים שונים או שתמיד משחק רק עם אותם ילדים מסוימים, כיצד ילדים אחרים מתייחסים אליו? וכיצד הוא מצליח להתמודד עם סיטואציות חברתיות שונות. הזכרת קודם שהגננת טוענת שהוא אגרסיבי ומרביץ לעיתים, כך שחשוב לראות האם היא מבינה מה גורם לו להיות כזה?
בתחום החברתי גם חשוב לשמוע לגבי הקשר שלו עם הגננות – האם הוא קשור לגננת מסוימת, האם הוא פונה יותר למישהי מסוימת מהצוות. זה חשוב כי אפשר יהיה לחשוב בהמשך שאותה אשת צוות היא זו שתהיה קרובה אליו יותר ברגעים שקשה לו יותר.
התחום "הלימודי" – האם הוא מסתדר עם המשימות השונות שיש – האם הוא יכול לשבת למשל במפגש של יצירה או במפגש של סיפור ולהקשיב ולעשות את מה שמבקשים ממנו? האם הוא מתוסכל במפגשים כאלה וכד', זאת כדי להבין האם ישנם דברים שקשים לו או מתסכלים אותו.
תחום נוסף הוא התנהלות בגן – האם בנך מצליח למשל לעשות מעברים מדבר לדבר (מחצר חזרה לגן וכד'), האם הוא מקבל את סמכות הגננת, וכד'.
בנוסף חשוב לשמוע כיצד הגננת מבינה את הקשיים השונים, וכיצד היא מתמודדת איתם. למשל ברגעים שהוא אגרסיבי, כיצד היא מבינה זאת ומה היא עושה כדי לסייע לו להירגע וכן ללמוד את גבולות הגן.
כמו כן חשוב כמובן שאת תשתפי אותה באיך שאת רואה את הדברים – בכך שבנך לא תמיד רוצה לבוא לגן, בכך שהוא חוזר כועס, וכן בכך שאת חושבת שלא נעימים לו אותם רגעים בהם הוא נדרש לספר בנוכחותך על מעלליו בגן, ושאת סבורה שעדיף שתעשו שיחה כזו בנפרד.
שיחה כזו משותפת שלך עם הגננת היא חשובה. היא חשובה כי היא יוצרת קשר ביניכן סביב בנך, היא חשובה כדי שתוכלי לשאול את השאלות שמטרידות אותך, וכן לבקש את עזרת הגננת בכך שתהיה שותפה יחד איתך בלעזור לו להסתגל יותר לגן.
בהחלט אפשר להציע שפסיכולוגית הגן תהיה מעורבת. היא תוכל לתצפת ולנסות לעזור להבין יותר את הקשיים של בנך, וכן תוכל להציע לגננת כלים נוספים להתערבות. שכן נראה שהוא הפך סוער יותר בשנה הנוכחית, וחשוב לראות האם משהו בגן מעורר זאת, וכן כיצד צוות הגן יכול לסייע לו.
לא הייתי בוחרת באופן מיידי באפשרות של העברת גן, מאחר וזה דבר לא פשוט לילדים, אשר דורש הסתגלות מחודשת. לכן הייתי מציעה ראשית לנסות לגייס את הגננת, ובמידת הצורך גם את פסיכולוגית הגן, ולראות האם ניתן בעבודה משותפת לסייע לבנך לחוש טוב יותר בגן. רק במידה ותחושי שאין כל שיתוף פעולה מצד הגננת, ושאין שום שיפור במצב, הייתי דנה עם פסיכולוגית הגן באפשרות של החלפת הגן.
עינת