הריטלין עוזר לי בלימודים אבל עדיין יש לי ביטחון עצמי נמוך. מה לעשות?
שאלה
היי עינת,
שמי ליאור, בן 18, תלמיד בי"ב.
אובחנתי כ ADD כבר בתקופת בית הספר היסודי, אבל מכל מיני סיבות (בהתחלה ההורים לא רצו ואחר כך אני לא רציתי) התחלתי לקחת ריטלין רק לפני שלושה חודשים, בתחילת השנה, כדי להצליח יותר בלימודים.
ההשפעה של התרופה היתה ממש טובה. בעיקר היא עזרה לי בלימודים. אני מצליח ללמוד יותר טוב וגם הציונים שלי השתפרו.
חוץ מהלימודים, התרופה גם עוזרת לי מאד בביטחון העצמי. כשאני לוקח את התרופה הביטחון העצמי שלי גבוה מאד, ובעקבות זה גם ההתנהלות שלי משתנה.
אבל ברגע שהריטלין מפסיק לפעול הכל חוזר לקדמותו. יש פער עצום בין הביטחון שלי לפני ההשפעה של הריטלין והביטחון שלי עם השפעת הריטלין.
אני אשמח אם תוכלי לייעץ לי מה לעשות.
תודה,
ליאור
תשובה
שלום ליאור,
קודם כל אני שמחה שהריטלין עוזר לך - נראה שיש לו השפעה טובה וחיובית.
המצב שאתה מתאר הוא מצב מאד שכיח. הרבה אנשים שמתחילים לקחת טיפול תרופתי להפרעת קשב וריכוז מגלים שהריטלין מאד עוזר להם, אבל שיש דפוסים או רגשות שלא משתנים כשהם ללא השפעת הכדור.
נראה שהריטלין עוזר לך לצבור הצלחות במקומות שקודם לכן התקשית בהם, וזה מתחיל מעגל חיובי. כלומר, כשאתה מצליח בלימודים, וכשאתה מרגיש חד וממוקד, התחושה העצמית טובה והביטחון העצמי גבוה. וללא התחושות האלה, אתה שוב פוגש את הביטחון העצמי הנמוך.
הסיבה לכך היא שככל הנראה לאורך השנים שבהן סבלת מהפרעת קשב וריכוז (אבל היא לא היתה מטופלת), צברת חוויות לא נעימות - לימודיות ואולי גם חברתיות, שהשפיעו על הדימוי העצמי שלך. וקשה לשנות תחושות כאלה תוך שלושה חודשים...
אני מניחה שככל שתצבור חוויות חיוביות עם הזמן, אז גם הביטחון יגבר בהדרגה. אבל בהחלט צריך לראות מה יכול לעזור לך בכך בינתיים.
הייתי מציעה לך כמה דברים -
- לשים לב באיזה מצבים אתה מרגיש עם דימוי עצמי נמוך - מול חברים, מול משימות שונות וכד'. זה יעזור לך להבין טוב יותר איפה ממוקדמת הבעיה של הביטחון העצמי.
- באותו אופן תשים לב ותכתוב לעצמך במה התחזקת ובמה אתה מרגיש שכן מתחיל שינוי חיובי. הרבה פעמים אנחנו פחות נותנים דגש לצדדים החיוביים, וכשעוצרים ומסתכלים עליהם ומזכירים אותם לעצמנו, זה משנה משהו בתחושה הפנימית.
- לשקול לפנות לטיפול פסיכולוגי כדי שיעזור לך להבין את הסיבה לדימוי העצמי הנמוך ויעזור לך לחזק אותו. הרבה פעמים הטיפול התרופתי לבדו אינו מספיק. הסיבה לכך היא כמו שכתבתי קודם - קשה לשנות בבת אחת דפוסים ורגשות שהיו חלק ממך הרבה זמן. לכן, במרבית המקרים הטיפול הטוב ביותר הוא טיפול משולב – גם טיפול תרופתי וגם טיפול פסיכולוגי.
שיהיה בהצלחה,
עינת