איזו תרופה מומלצת להפרעת קשב וריכוז והאם כדאי לקחת תחליף טבעי?
שאלה
שלום עינת,
יש לי בן בכיתה ד' שלוקח ריטלין כבר שנתיים. לאחרונה גם הבת האמצעית שלי, שהיא בכיתה ב', אובחנה עם בעיית קשב וריכוז. האם זה אומר שזה גנטי ושיש סיכוי שגם הבן הקטן יאובחן בהמשך?
רציתי גם לשאול כמה דברים לגבי הטיפול התרופתי –
האם יש הבדל במידת ההשפעה של ריטלין לטווח קצר וריטלין לטווח ארוך?
האם בכל זאת כדאי לנסות תחליף טבעי לפני שנתחיל בריטלין והאם ריטלין משפיע על הגדילה.
תודה,
יפה
תשובה
שלום יפה,
להפרעת קשב וריכוז יש מרכיב גנטי. כלומר, אם את או בעלך סובלים מהפרעת קשב וריכוז (גם אם לא עברתם אבחון מסודר...), יש סיכוי שחלק מילדיכם (או כולם) יסבלו גם הם מבעית קשב וריכוז.
לגבי סוגי תרופות – במינון מתאים לכולן יש השפעה דומה. ההחלטה צריכה להיות קשורה יותר לצורך – משתמשים בתרופה קצרת טווח כאשר יום הלימודים הוא קצר יותר, ובתרופה ארוכת טווח (6 – 10 שעות) כאשר יום הלימודים ארוך.
יש אמנם ילדים שלוקחים ריטלין לטווח קצר ואז נוטלים כדור נוסף אחרי ארבע שעות, אבל זה מתאים לילדים גדולים יותר שיכולים לקחת אחריות על נטילת הכדור.
דבר נוסף שצריך לקחת בחשבון בבחירת סוג הכדור הוא תופעות לוואי. כל ילד מגיב אחרת לסוגים שונים של תרופות.
לגבי תחליפים טבעיים – קיימים תחליפים שונים, אבל יש ויכוח על מידת היעילות שלהם. אני מניחה שתוכלי לקרוא באינטרנט דעות לכאן ולכאן. אני תמיד מציעה למי שמתלבט שינסה לתקופה מסוימת לקחת את התחליפים ולתקופה מסוימת את הריטלין, וכך יוכל להשוות בין ההשפעה של שניהם.
לגבי הגדילה, כדאי כמובן להיוועץ ברופא המטפל. יש חילוקי דעות בנושא. יש הטוענים שריטלין עשוי לעכב את הגדילה בזמן שלוקחים אותו באופן רציף. אבל, בדרך כלל כאשר מפסיקים לקחת את הריטלין בחופשים, ובעיקר בחופש הגדול, אז יש צמיחה מואצת באותה התקופה.
כלומר, הגוף משלים את העיכוב בצמיחה. בכל מקרה ככל שידוע לי מדובר על עיכוב שאיננו מאד משמעותי. כלומר, גם אלה שמצביעים על עיכוב בגדילה מדברים על הפרשי גובה זניחים (סדר גודל של סנטימטר) בין הגובה הפוטנציאלי לבין הגובה שאליו יגיע בפועל אותו ילד שלקח ריטלין (או תרופות דומות) באופן קבוע.
שיהיה בהצלחה,
עינת