איך להתמודד עם ילד שפוחד לישון לבד בלילה?

שאלה

שלום רב,

שמי מיכל, ואני אמא לשני ילדים – הגדולה בת 9 והקטן בן 4.

יש לי בעיה עם הבת הגדולה שלי.

כבר תקופה ארוכה ששיש לה פחדים בלילה. היא נרדמת על הספה בסלון כי היא לא מסכימה להירדם לבד במיטה, ולאחר מכן אנחנו מעבירים אותה למיטה שלה.

אבל אז באמצע הלילה אני פתאום מתעוררת ומגלה שהיא ישנה לידי. כשאני מעירה אותה ומבקשת לחזור למיטתה היא מתחילה לבכות ואומרת שהיא מפחדת ושהיא רוצה לישון לידי.

כשבעלי שומע את זה הוא מחזיר אותה למיטה שלה למרות שהיא לא רוצה, ואז מתחיל בכי קורע לב והיא אומרת שיש לה סיוטים ושהיא לא יכולה לישון. זה חוזר על עצמו כל לילה!

אני מזכירה לה שהחלון פתוח ושנכנס אור מבחוץ, ומסבירה לה שאנחנו ישנים בחדר ליד, אבל היא מסרבת לחזור למיטה שלה ורוצה לישון איתי במיטה.

כיצד אני יכולה לעזור לה בנושא?

בנוסף יש לה בעיה בדימוי העצמי. אם למשל היא פוגשת בפארק שלידנו ילדים מהכיתה היא לא ניגשת לשחק איתה והם לא קוראים לה לשחק איתם. כשאני שואלת אותה למה היא לא ניגשת אליהם היא אומרת שלא בא לה.

האם זה יכול להיות קשור אחד לשני – הפחדים בלילה והעניין של הדימוי העצמי?

אודה לך מאד אם תעני לי.

מיכל

 

תשובה

שלום מיכל,

אתחיל מעניין הפחדים בלילה -

בגיל של בתך זה עדיין רווח שיש פחדים בלילה.

קודם כל כדאי לנסות להבין ממה היא פוחדת (מפלצות? גנבים?). כאשר מבינים ממה היא פוחדת אז גם אפשר לנסות לעזור לה להבין עד כמה הפחד מציאותי, וגם להראות לה מה אפשר לעשות נגד הדבר המפחיד. למשל אם זה פחד מגנב - אפשר להראות שהבית נעול, שיש סורגים או תריסים, וכמובן שיש אתכם ההורים ששומרים על הילדים.

מעבר לזה, הדבר הרצוי ביותר הוא שהיא תירדם ותישן במיטה שלה. זה מעביר את המסר שאתם יודעים שהחדר שלה הוא בטוח. עם זאת כרגע היא לא מרגישה כך וזקוקה לעזרה שלכם בכך.

נראה שאת ובעלך נוקטים בגישות מקצוות שונים - בעלך מחזיר אותה בכוח למיטתה, ואת מאפשרת לה לישון לידך. לדעתי הפתרון הוא לא זה ולא זה, אלא משהו באמצע.

אתם צריכים להחזיר את בתכם למיטה שלה, אבל בשלב הראשון להישאר שם לידה. כלומר, היא מבקשת את הקירבה הצמודה שלכם וזה בסדר גמור לתקופה שבה היא פוחדת. אבל כאמור, הקירבה הזו צריכה להיות בחדר שלה ולא בחדר שלכם.

תרגיעו אותה בדרך שנעימה לה ולכם - אפשר ללטף אותה או לחבק אותה, בהמשך סתם לשבת קצת לידה, ובהדרגה לקצר את זמן החיבוק / ישיבה ולצאת מהחדר. כלומר, מדובר בתהליך הדרגתי שיגרום לה להרגיש שוב ביטחון בחדר שלה וביטחון ביכולת שלה להישאר לבד.

גם להשאיר את האור דלוק זה בסדר גמור אם זה מה שיעזור לה להרגיש בטוחה יותר כרגע.

את תוהה אם זה עשוי להיות קשור לעניין הדימוי העצמי. שני הקשיים האלה – פחד להירדם לבד וביטחון עצמי נמוך בהחלט עשויים להשפיע אחד על השני. כלומר ילדה שלא מרגישה בטוחה בעצמה ומרגישה פחות חזקה, גם עשויה לפחד יותר. ומהצד השני ילדה שמתמודדת עם פחדים ורואה שלא יכולה לישון בכוחות עצמה ושהיא תלויה בהורים, עשויה להרגיש בעקבות כך פחות בטוחה בעצמה.

בכל מקרה, את מרגישה שיש בעיה בדימוי העצמי וגם מרגישה שזה משפיע על המצב החברתי שלה. ובנוסף קיימים פחדים. זה מעורר בך דאגה, וגם בוודאי לא נעים עבורה. לכן הייתי מציעה לכם לפנות להדרכת הורים בנוגע לבתך כדי לחשוב כיצד ניתן לסייע לה. ובהמשך, יתכן שכדאי גם לשקול טיפול עבורה.

את מוזמנת לקרוא את מה שכתבתי באתר לגבי טיפול בילדים.

שיהיה בהצלחה רבה,

עינת

רוצים לדעת עוד על פחד אצל ילדים? לחצו כאן!

עינת רדאי

הי! אני עינת רדאי ואני פסיכולוגית קלינית...

רוצים להתייעץ ולשאול אותי שאלות?

אתם מוזמנים לעשות זאת בפורום שלי (לחצו כאן).

ואם אתם מעדיפים לדבר ישירות: 054-6744136

(אם אני לא זמינה, תשאירו הודעה ואני מבטיחה לחזור בהקדם...)

הקליניקה שלי נמצאת בקיבוץ ברור-חיל, שבמועצה האזורית שער הנגב.

אשמח לשמוע מכם!

 
×
יש לכם שאלה?

יש לכם שאלה? משהו מטריד אתכם? רוצים להתייעץ??

אני מזמינה אתכם לשאול אותי שאלות בפורום שלי באתר.

פשוט לחצו כאן כדי להגיע אל הפורום...

ואשתדל לענות לכם במהירות!

נשתמע מעבר לקליק :-)

עינת