האם טיפול פסיכולוגי יכול לעזור להתקפי חרדה?
שאלה
שלום עינת,
אני בן 29 וסובל במשך שנתיים מהתקפי פאניקה.
התופעות הן סחרחורת, דופק מהיר והרגשה של כמעט עילפון. אני גם כל הזמן חרד מההתקף הבא ומתחושותיו.
טופלתי בכדורים במשך כשנה וחצי והפסקתי אותם בהדרגה כי אני מרגיש שנמאס לי כבר מהתלות בכדורים ואני פשוט לא מסוגל לתפקד בחיי היום יום.
אחרי שניסיתי כל מיני דברים כמו דיקור ורפלקסולוגיה, חשבתי שאולי טיפול פסיכולוגי הוא זה שייתן לי את הכלים הנכונים להתמודד.
אשמח לשמוע מה את חושבת.
יואל
תשובה
שלום יואל,
אתה מתאר שתי תופעות מרכזיות של התקפי חרדה – התופעות הגופניות של החרדה, והפחד מפני התקף נוסף. שתיהן לא נעימות ופוגעות בשגרת החיים ואני בהחלט יכולה להבין את הרצון להתמודד עם התקפי החרדה ולהפסיק אותם.
אני גם יכולה להבין את הרצון שלא להיות תלוי בטיפול התרופתי. הטיפול התרופתי כן עשוי להיות חשוב בשלבים מסוימים, בייחוד כאשר רמת החרדה היא גבוהה. אבל זה לא נכון שהוא יהיה הטיפול היחידי.
חשוב כפי שכתבת להעביר בהדרגה את השליטה אליך – כלומר שתהיה לך היכולת לזהות את התקף החרדה כאשר הוא מתחיל ולעצור אותו. והדרך לכך היא שילוב של טיפול נוסף לצד הטיפול התרופתי.
הייתי בהחלט מציעה לך לפנות לטיפול פסיכולוגי. הטיפול היעיל ביותר להתקפי חרדה הוא טיפול קוגניטיבי – התנהגותי. בטיפול זה מזהים את המצבים והמחשבות שמעוררים חרדה, ולומדים לשנות את המחשבות ולחשוב באופן נכון וחיובי יותר, דבר אשר מפחית בהדרגה את החרדה.
במקביל לכך לומדים טכניות שונות להרגעה גופנית (כמו הרפיה), כדי שיהיה אפשר לעזר גם בכך כאשר מתחילים סימנים של התקף חרדה.
שיהיה בהצלחה,
עינת