איך אוכל להתמודד עם הפרעת קשב וריכוז באוניברסיטה?
שאלה
שלום רב,
אני בן 27, כרגע סטודנט.
נהניתי לקרוא את הכתבה שלך על ריטלין.
בבית הספר היו לי ציונים טובים וממוצע בגרויות גבוה. כשהגעתי לאוניברסיטה התחלתי לשים לב שיותר קשה לי להכריח את עצמי ללמוד וגם שאני לא לומד בצורה אפקטיבית.
הנוירולוג רשם לי ריטלין בשילוב עם תרופה נגד דיכאון, אבל זה לא עזר לי והציונים שלי ירדו. אמנם הייתי יושב יותר ללמוד וההרגשה שלי היתה יותר טובה, אבל היה לוקח לי המון זמן ללמוד ולא כל כך זכרתי את מה שלמדתי.
לבסוף נתנו לי תרופה אחרת להפרעת קשב וריכוז בשילוב עם תרופה אחרת נגד דיכאון. עם הזמן הפכתי להיות עצבני יותר, התחילו לי שגיאות כתיב קלות ובעיות בזיכרון. ישבתי המון שעות ללמוד אבל ההספק שלי היה ממש נמוך. הדימוי העצמי שלי הפך להיות שלילי.
אני מרגיש שכלום לא עוזר לי וגם הנוירולוג אובד עצות. אני מרגיש שאני לא מצליח למצות את הפוטנציאל שלי. הציונים שלי ירדו כמעט בכל המקצועות.
הייתי שמח לשמוע את ההמלצות והמחשבות שלך כלפי זה.
תודה,
יאיר
תשובה
שלום יאיר,
אני יכולה לתאר לעצמי שזה מאד מתסכל שאתה לא מצליח למצוא עדיין את הדרך שתעזור לך להתמודד עם הקושי שקיים.
נראה לי שהשאלה הבסיסית ביותר היא מהו הקושי?
כלומר האם זו רק הפרעת קשב וריכוז?
או שאולי מדובר בשילוב של הפרעת קשב וריכוז עם משהו אחר.
(דרך אגב, האם נערך אבחון קשב וריכוז מסודר? למשל מבחן ממוחשב ושאלונים, או רק ראיון?)
אפשרות אחת היא למשל שקיים גם ליקוי למידה כלשהו.
הרבה פעמים יש אנשים שמצליחים לצלוח את התיכון, ולפתע מתקשים להתמודד באוניברסיטה, כי החומר הופך לרחב הרבה יותר ולמורכב הרבה יותר, והדרישות הן רבות ועמוסות. כך שיכול להיות שהסתדרת היטב בתיכון למרות קיומו של ליקוי כלשהו, ורק כעת הוא מעורר קושי משמעותי.
אפשרות אחרת שייכת לתחום הרגשי והיא שקיימת גם חרדה כלשהי (למשל חרדת בחינות) או דיכאון.
יכול להיות שהנוירולוג זיהה משהו כזה ולכן גם שילב את הריטלין לסוגיו השונים עם תרופה נוספת.
כפי שאתה יכול לראות, אני חושבת שצריך לעשות הערכה נכונה יותר של הקשיים מכל הסוגים. שכן ממה שאתה מתאר אני מעריכה שיש גורמים רגשיים שגם מקשים עליך חוץ מקשיי הקשב והריכוז.
לכן ההמלצה שלי היא לפנות לטיפול פסיכולוגי, ושם לעשות הערכה כזו ולחשוב יחד על הפתרון.
הרבה פעמים הפתרון היעיל ביותר הוא טיפול פסיכולוגי לצד טיפול תרופתי. שכן בטיפול הפסיכולוגי עובדים על החרדות שקשורות ללמידה, על קשיים רגשיים אחרים שיכולים להשפיע על הלימודים (כמו דימוי עצמי נמוך), וכן ניתן ללמוד אסטרטגיות להתמודדות עם הפרעת הקשב והריכוז (למשל ארגון זמן ואסטרטגיות למידה).
שיהיה בהצלחה רבה,
עינת